ENOK'UN KİTABI ÖN BİLGİ


Enok ismi Tevratta Hanok, Mısır papirüslerinde Toth, Yunan mitolojisinde Hermes, Kuranda ise İdris olarak geçer. Nuh'tan önce MÖ 14.000 civarında yaşadığı, Âdem ve oğlu Şit’ten sonra gelen üçüncü peygamber olduğu, yazıyı ilk kez onun bulduğu ve insanları hayvan postundan kurtaran elbiselik kumaşı ilk kez onun icat ettiği söylenir. Yunan Mitolojisinde Tanrı Hermes ismiyle tanrılaştırılmıştır ve şu söz ona atfedilir, “İnsanlar ölümlü tanrılar, tanrılar ölümsüz insanlardır.”

Enok’un kitabının bilinen iki nüshası var. Bu kütüphaneye aldığımız nüsha, MÖ 300 yıllarına tarihlenen ve 1773 yılında James Bruce isimli bir araştırmacı tarafından Hıristiyan bir Habeş manastırında bulunan Aramice yazılı nüshadır. Slav dilinde yazılmış daha kısa bir nüshası ise 1886 yılında Belgrad’da bir Rus manastırında bulunmuştur.

Kitabın en büyük özelliği düşmüş meleklerden, doymak bilmeyen devlerden ve henüz anlaşılamayan bazı başka müteşabih anlatımlardan söz etmesidir. Bu yapısı nedeniyle Yahudiler ve Hıristiyanlar tarafından kutsal kitap kabul edilmez.

Enok’un kitabında söz edilen meleklerle Ezidilerin Mushafı Reş kitabında söz edilen meleklerin isim benzerliği, bu kitabın çok tanrılı dinlerin tek tanrılı dinlere dönüştüğü MÖ 1200 ile MÖ 500 arasındaki bir geçiş dönemine ait olduğunu düşündürüyor.

Bu kitabı kütüphanemize almamızın üç nedeni var.

Birincisi, Kuran’ın Müddessir 74/30 ayetindeki 19 sırrına açıklık getiriyor olması,

İkincisi, Kuran’ın Bakara 2/102 ayetindeki Harut ve Marut isimlerine açıklık getiriyor olması,

Üçüncüsü, Kuran’ın Tur 52/44 ayetindeki gökten düşen parçalara açıklık getiriyor olmasıdır.


İyi okumalar.


***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder