Enok 3. Kitap


71. Bölüm

1. Yanımda olan yüce melek Uriel bana yönetmekte olduğu gök ışıklarının yörüngelerini, birbirleriyle ilişkilerini, her birinin sınıflarını, hâkimiyetlerini, mevsimlerini, adlarını, kökenlerini ve aylarını gösterdi. Bana bunların dünyanın yaratılışından sonsuza kadar tüm yıllar içindeki yasalarını tam olarak gösterdi.[75]

2. Bu, ışıkların ilk yasasıdır: Güneş göğün doğu pencerelerinden doğar, batı pencerelerinden batar.

3. Güneş’in doğduğu ve battığı pencereleri gördüm.

4. Ay da bu pencerelerden doğar ve batar. Yıldızların liderleri ve onların yönettikleri de aynı şekilde: altı doğuda, altı batıda.

5. Hepsi belirlenmiş doğru bir düzenle birbirini takip eder. Bu pencerelerin sağında ve solunda da pek çok pencere var.

6. Evet, önce Güneş denen büyük ışık-taşıyıcı gelir. Küresi gökküresi gibidir. Yanan ve sıcaklık üreten bir ateşle doludur tamamen.

7. Üzerinde yükseldiği arabanın sürücüsü rüzgârdır.

8. Sonra Güneş göklerden iner ve doğuya ulaşmak için kuzeyden geri döner.

9. O pencereye gelip gökyüzünde parlayacak şekilde ilerler.

10. İlk ay Güneş o altı pencereden dördüncüsü olan büyük pencereden doğar.

11. Güneşin ilk ay doğduğu o dördüncü pencerede on iki pencere vardır ve kendi zamanlarında açılan bu pencerelerden ateş çıkar.

12. Güneş gökte yükseldiğinde ardı ardına otuz sabah o dördüncü geçitten doğar ve göğün batısında dördüncü pencereden batar.

13. Bu süreçte, otuzuncu sabaha kadar gündüz her gün uzar, gece her gece kısalır. O gün gündüzün süresi gecenin süresinden iki parça daha uzundur;

14. gündüz tam on parça ve gece ise sekiz parçadır.[76]

15. Ve Güneş otuz sabah boyunca bu dördüncü pencereden doğar, dördüncü pencereden batar. Sonra doğunun beşinci penceresine geçer ve beşinci pencereden doğup beşinci pencereden batar.

16. O zaman gündüzün süresi bir parça daha uzayarak on bir parça olur ve gece kısalarak yedi parça olur.

17. Sonra Güneş doğuya dönerek altıncı pencereye girer ve burcuna göre otuz bir sabah boyunca altıncı pencereden doğar ve batar.

18. O gün gündüzün süresi geceden uzundur ve gündüz gecenin iki katına çıkar: gündüz on iki parça olur,

19. gece ise kısalıp altı parça olur. Sonra gündüz kısalır, gece uzar.

20. Güneş doğuya döner, altıncı pencereye girer ve otuz sabah boyunca oradan doğup batar.

21. Otuz sabah tamamlandığı zaman gündüz tam bir parça kısalıp on bir parça olur, gece ise yedi parça olur.

22. Sonra Güneş batıdaki bu altıncı pencereden çıkar, doğuya gider ve otuz sabah boyunca beşinci pencereden doğup batıda yine beşinci pencereden batar.

23. O gün gündüzün uzunluğu bir parça daha kısalıp on parça olur, gece ise sekiz parça olur.

24. Güneş o beşinci pencereden doğar, batının beşinci penceresinden batar ve burcuna bağlı olarak otuz bir sabah boyunca dördüncü pencereden doğar, batıdan batar.

25. O gün gündüz ile gece eşitlenir, hem gündüz hem de gece dokuz parça olur.

26. Güneş o pencereden doğar, batıdan batar, doğuya döner, otuz sabah boyunca üçüncü pencereden doğar ve batıda üçüncü pencereden batar.

27. O gün gece gündüzden daha uzundur. Otuzuncu sabaha kadar gece her gece uzar, gündüz her gün kısalır ve gece tam on parça, gündüz ise sekiz parçadır.

28. Güneş üçüncü pencereden doğar, batıda üçüncü pencereden batar ve doğuya döner. Otuz sabah boyunca doğunun ikinci penceresinden doğar

29. Ve aynı şekilde göğün batısının ikinci penceresinden batar.

30. O gün gece on bir parça, gündüz ise yedi parçadır.

31. Güneş o gün ikinci pencereden doğar, batıda ikinci pencereden batar, doğuya dönüp otuz bir sabah boyunca birinci pencereden doğar

32. Ve batıda birinci pencereden batar.

33. O gün gece uzar ve gündüzün iki katı olur:

34. Gece on iki parça, gündüzse altı parçadır.

35. Böylece Güneş yörüngesinin bölümlerini tamamlamıştır ve o bölümlerde dönmeye devam eder.

36. Otuz sabah boyunca o pencereye girer ve tam karşıda batıdan batar.

37. O gün gecenin uzunluğu bir parça azalıp on bir parça olur,

38. Gündüz ise yedi parça olur.

39. Güneş dönüp doğunun ikinci penceresine girer

40. Ve otuz sabah boyunca oradan doğup batar.

41. O gün gecenin uzunluğu azalır. Gece on parça, gündüz sekiz parça olur. O gün Güneş ikinci pencereden doğar ve batıda batar. Doğuya döner ve otuz bir sabah boyunca üçüncü pencereden doğar ve göğün batısından batar.

42. O gün gece kısalıp dokuz parça olur, gündüz de dokuz parça olup geceyle eşitlenir ve yıl tam üç yüz altmış dört gündür.

43. Gündüzün gecenin uzunluğu ve gündüzün ve gecenin kısalığı Güneş’in yörüngesiyle belirlenir.

44. Bu hareket ile gündüz her gün uzar ve gece her gece kısalır.

45. Güneş’in yasası ve yörüngesi budur; altmış kere döner ve doğar. Bu yüzden bu sonsuz ışık sonsuza kadar Güneş olarak adlandırılır.

46. O yükselen büyük ışıktır ve Tanrı’nın buyruğuyla, görünüşüne göre bu şekilde adlandırılmıştır.

47. Güneş doğduğu gibi batar. Ne azalır, ne de dinlenir; gece gündüz devam eder. Işığı Ay’ınkinden yedi kat daha parlaktır ama büyüklükleri eşittir.


72. Bölüm

1. Bu yasadan sonra, Ay denen daha düşük ışıkla ilgili yasayı gördüm.

2. Küresi gökküresi gibidir ve bindiği araba rüzgâr tarafından sürülür. Işık ona belirli bir ölçüyle verilir.

3. Doğuşu ve batışı her ay değişir. Günleri Güneş’in günleri gibidir ve ışığı tam olduğunda, Güneş’in ışığının yedide biri kadardır ve o şekilde doğar.

4. İlk evresi otuzuncu sabah doğudan başlar.

5. O gün görünür olup ayın ilk evresini oluşturur sizin için. Güneş’le birlikte Güneş’in doğduğu pencereden doğar.

6. Yarısı yedi parçadır. On dört parçanın yedide birlik parçası hariç tamamen boştur. O gün ışığının yarısının yedide birlik parçasını aldığında ışığı yarısının yedide birine ulaşır.

7. Güneş’le birlikte batar. Güneş doğduğunda Ay onunla birlikte doğar ve ışığın bir parçasının yarısını alır.

8. O gece, gününün başlangıcında Ay Güneş’le birlikte batar ve o gece on dört parçasından birinin yarısı hariç görünmezdir. O gün tam olarak yedide birlik bir parça ile doğar,

9. Güneş’in doğuşundan uzaklaşır

10. Ve kalan günlerinde kalan on üç parçasıyla birlikte parlar.


73. Bölüm

1. Sonra onun bir diğer yörüngesini ve yasasını, o yasaya göre aylık yörüngesini tamamlayışını gördüm. Yöneticileri olan yüce melek Uriel hepsini gösterdi bana

2. Ve o gösterdikçe ben de bunların hepsini, aylarını

3. Ve on beş gün tamamlanana kadar bu yörüngede görünen ışıkları yazdım.

4. Ay yedide birlik tek bir parçada, doğudaki tüm aydınlığını tamamlar ve yedide birlik tek bir parçada, batıdaki tüm karanlığını tamamlar.

5. Belirli aylarda batışlarını değiştirir ve belirli aylarda kendine özgü bir yörünge izler. Ay iki ay boyunca ortadaki iki pencerede, üçüncü ve dördüncü pencerelerde Güneş’le birlikte batar. Yedi gün boyunca üçüncü pencereden doğar ve turunu tamamlar.

6. Sonra Güneş’in doğduğu pencereye döner ve bu şekilde tüm ışığını tamamlar. Sonra Güneş’ten uzaklaşır. Sekiz gün boyunca Güneş’in doğduğu altıncı pencereye girer.

7. Güneş dördüncü pencereden doğduğunda Ay yedi gün boyunca oradan doğar. Sonra beşinci pencereden doğar

8. ve yine yedi gün içinde dördüncü pencereye döner ve tüm ışığını tamamlar. Sonra uzaklaşır ve sekiz gün boyunca ilk pencereye girer.

9. Yine yedi günde Güneş’in doğduğu dördüncü pencereye döner.

10. Yedi gün içinde, Güneş’in doğduğu dördüncü pencereye döner tekrar. Onların konumlarını, o günlerde Ay’ın nasıl doğduğunu ve Güneş’in nasıl battığını gördüm.

11. Beş yıl toplandığında Güneş’in otuz artık günü oluyor ve bu beş yıldan biri için ona ait olan tüm günler, tam olduklarında, üç yüz altmış dört gün ediyor. Güneşin ve yıldızların artık süresi altı gün ediyor. 5 yılda her bir yıl için 6 günden otuz gün ediyor.

12. Böylece Ay 30 gün Güneş’ten ve yıldızlardan geri düşüyor.

13. Güneş ve yıldızlar tüm yılları tam bir şekilde tamamlıyor. Böylece konumları ne bir gün ileri gidiyor, ne de geri kalıyor; tam doğrulukla 364 günde tamamlıyor. 3 yılda 1092 gün, 5 yılda 1820 gün, 8 yılda ise 2912 gün vardır.

14. Sadece Ay için 3 yıldaki gün sayısı 1062’dir ve 5 yılda Ay 50 gün geri kalır; yani toplama 62 gün eklenir. 5 yılda 1770 gün vardır ve dolayısıyla ayın 8 yıldaki gün sayısı da 2832 eder.

15. 8 yıldaki geri kalış süresi 80 gün olduğu için, 8 yılda 80 gün geride kalır.

16. Ve yıl, onların otuz gün boyunca doğup battıkları pencerelerdeki konumlarıyla doğru bir şekilde tamamlanır.


74. Bölüm

1. Tüm yaratılışa ve tüm yıldızlara yıl hesabında eklenen dört ek günle[77] birlikte hükmeden binlercesinin başlarının liderleri de bunlardır.

2. Yerlerinden ayrılmazlar ve yılın hesaplanmasında sayılmayan dört günde hizmette bulunurlar.

3. İnsanlar onlardan dolayı hata yapar çünkü O ışıklar kendi yerlerinde, biri ilk pencerede, biri göklerin üçüncü penceresinde, biri dördüncü pencerede ve biri altıncı pencerede olmak üzere dört hizmette bulunurlar.

4. Yılın tamlığı, onun üç yüz altmış dört ayrı konumuyla sağlanır. Yüce Tanrı tarafından tüm ışıkların yönetiminin verildiği Melek Uriel bana burçları,

5. Mevsimleri,

6. Yılları

7. Ve günleri gösterdi.

8. Onların gökyüzündeki hâkimiyeti dünyada görülür.

9. Onlar gündüzün ve gecenin yöneticileridir: Güneş, Ay, yıldızlar ve göğün tüm arabalarında dönüşlerini gerçekleştiren tüm yönetici yaratıklar.

10. Melek Uriel bana Güneş’in yörüngesinde Güneş’in ışınlarının geldiği on iki açıklığı da gösterdi.

11. Kendilerine ayrılan mevsimlerde açıldıklarında, onlardan dünyaya sıcaklık yayılır. Uçlardaki bazıları da açıldığında rüzgârlar için ve çiğin ruhu için açılır.

12. Dünyanın uçlarında, Güneş’in, Ay’ın, yıldızların ve göğün tüm işlerinin geldiği on iki kapı gördüm.

13. Onların sağında ve solunda da pek çok pencere açıklığı vardır.

14. Pencerelerden biri kendi mevsiminde sıcaklık üretir. Ayrıca kendilerine emredildiği şekilde bazı pencerelerden doğan ve batan yıldızlar vardır.

15. Ve gökte, hiç batmayan yıldızların döndüğü tüm pencerelerin üstünden geçen arabalar gördüm. Bunlardan biri diğerlerinin hepsinden büyük ve o tüm dünyayı katediyor.


75. Bölüm
1. Dünyanın uçlarında, on iki geçidin, dünyaya esen rüzgârların geldiği yerlere açık olduğunu gördüm.

2. Bunlardan üçü göğün doğusunda, üçü batısında, üçü göğün güneyinde, üçü de kuzeyinde açıktır. İlk üçü doğuda, üçü kuzeyde, solda olanların arkasındaki üçü güneyde ve üçü de batıda.

3. Bunların dördünden bolluk ve bereket rüzgârları, sekizinden ise zararlı rüzgârlar gelir. Bu yıkıcı rüzgârlar gönderildiğinde, suyun yıkıcı gücüyle tüm dünyaya, üzerinde yaşayan herkese, karadaki ve denizdeki her şeye zarar verir.

4. O pencerelerden gelen ve doğu rüzgârı olarak adlandırılan ilk rüzgâr doğudaki ilk pencereden gelir ve güneye yönelir. Issızlık, kuraklık, sıcaklık ve yıkım getirir.

5. Ortadaki ikinci geçitten ise uygun olan şeyler, yağmur, bolluk, bereket ve çiğ gelir. Ve kuzeydeki üçüncü pencereden soğuk ve kuraklık gelir.

6. Bunların ardından, güneydeki üç pencereden rüzgârlar gelir. Doğuya doğru olan ilk pencereden sıcak rüzgârlar gelir.

7. Onun yanındaki orta pencereden hoş kokular, çiğ, yağmur, bolluk ve sağlık gelir.

8. Batıdaki üçüncü pencereden çiğ, yağmur, çekirgeler ve yıkım gelir.

9. Bu kuzey rüzgârlarından sonra, doğudaki yedinci pencereden çiğ, yağmur, çekirgeler ve yıkım gelir. Orta pencereden sağlık, yağmur, çiğ ve bereket gelir. Batıdaki üçüncü pencereden bulut, kırağı, kar, yağmur, çiğ ve çekirgeler gelir.

10. Batı rüzgârları dördüncü bölümdedir: kuzeye doğru olan ilk pencereden çiğ, kırağı, soğuk, kar ve kırağı gelir. Orta pencereden çiğ, yağmur, bolluk ve bereket gelir.

11. Güneye doğru olan son pencereden ise kuraklık, sıcaklık ve yıkım gelir.

12. Böylece göğün dört merkezinin on iki penceresi tamamlanır.

13. Bunların tüm yasalarını, faydalarını ve zararlarını açıkladım sana oğlum Metuşalah.


76. Bölüm

1. İlk rüzgâra doğu rüzgârı derler çünkü o ilktir.

2. İkinciye güney derler çünkü En Yüce oraya inecektir. Sonsuza kadar Kutsanmış Olan çok olağanüstü bir şekilde inecek oraya!

3. Batı rüzgârına “azalan” denir çünkü orada göğün tüm ışıkları solar ve gider.

4. Kuzey denen dördüncü rüzgâr üç parçaya ayrılır: bunlardan ilki insanların yaşaması içindir. İkincisi denizler, derin mağaralar, ormanlar, ırmaklar, karanlık ve bulutlar içindir. Ve üçüncüsü Cennet Bahçesi içindir.

5. Dünyadaki tüm dağlardan yüksek olan yedi yüksek dağ gördüm. Günler, mevsimler ve yıllar geçtikçe onlardan kırağı gelir.

6. Tüm nehirlerden daha büyük olan yedi nehir gördüm dünyada. Bunlar arasında batıdan geleni sularını doğuda Eritre Denizi’ne döker.

7. İkisi kuzeyden gelip denize yönelir ve sularını doğuda Eritre Denizi’ne boşaltır. Kalan dördü kuzeyden gelip kendi denizlerine giderler ve bunlardan ikisi Eritre Denizi’ne, ikisi ise büyük sulara boşalır ama kimisi de çöle boşaldıklarını söyler.

8. Denizde ve karada yedi büyük ada gördüm! İkisi karada, beşi de Büyük Deniz’deydi.[78]


77. Bölüm

1. Güneş’in diğer adları şöyledir: birincisi Aryares, diğeri Tomas.

2. Ay’ın dört ismi vardır: birincisi Asonya, ikincisi Ebla, üçüncüsü Benase ve dördüncüsü Erae.

3. Bunlar iki büyük ışıktır: Küreleri gökküresi gibidir ve büyüklükleri eşittir.

4. Güneş küresinde Ay’ın yedi katı kadar ışık vardır. Bu ışık belirli bir ölçüyle

Ay’a eklenir. Bunlar batı pencerelerine girer, kuzeyden döner ve göğün doğu pencerelerinden doğarlar.

5. Ay doğduğunda on dört parçasından biri[79] görülür gökte.

6. On dördüncü günde ışığını tamamlar.

7. On beşinci güne kadar ona on beş parça ışık aktarılır ve yılın burcuna göre ışığı tamamlandığında on beş parça olur.

8. Böylece Ay ilk on dört günlük hareketini tamamlar.

9. Azalışının ilk gününde Ay’ın ışığı on dört parçaya düşer, ikinci gün on üç parçaya, üçüncü gün on iki parçaya, dördüncü gün on bir parçaya, beşinci gün on parçaya, altıncı gün dokuz parçaya, yedinci gün sekiz parçaya, sekizinci gün yedi parçaya, dokuzuncu gün altı parçaya, onuncu gün beş parçaya, on birinci gün dört parçaya, on ikinci gün üç parçaya, on üçüncü gün iki parçaya, on dördüncü gün yedide bir parçasının yarısına düşer ve on beşinci gün kalan ışığı da tamamen kaybolur.

10. Belirli aylar yirmi dokuz gündür

11. Ve bir kez de yirmi sekiz gün.

12. Uriel bana başka bir yasa daha gösterdi: Güneş’ten Ay’a ışık aktarıldığında, ışık onun yalnızca bir tarafına gönderilir.

13. Ay’ın ışığının arttığı süreçte, Güneş’in varlığından ona ışık aktarılır. On dördüncü günde ışığı gökte tam olur ve göklerde tüm ışığıyla parlar.

14. İlk gün ona yeniay denir, çünkü o gün onun üzerinde ışık yükselir.

15. Tam Güneş’in batıdan battığı gün dolunay olur, gece doğudan doğar ve,

16. Güneş onun karşısında yükselene kadar tüm gece boyunca parlar. Sonra da Güneş’ten önce kaybolur.

17. Işığının geldiği yerden tekrar solmaya başlar, tüm ışığı kaybolana kadar solar.

18. Ayın tüm günleri sona erdiğinde küresi ışıksız kalır.

19. Zamanlarından birinde üç ay boyunca otuz günlük devirler yapar, diğer bir zamanında ise üç ayı yirmi dokuz günlük devirlerle tamamlar. İlk zaman periyodunda ve ilk pencerede soluşunu yüz yetmiş yedi gününde tamamlar.

20. Çıkış zamanında üç ay boyunca otuz gün görünür, üç ay ise yirmi dokuz gün görünür.

21. Yirmi gün boyunca geceleyin bir adam yüzü gibi görünür, gündüzse gökyüzü gibi görünür, çünkü ışığı dışında onda bir şey yoktur.


78. Bölüm
1. Şimdi, oğlum Metuşelah, sana her şeyi gösterdim ve göğün tüm yıldızlarının yasaları tamamlandı.

2. Bana onların her gün, her hafta, her ay, her mevsim, her yıl uydukları yasalarını gösterdi. Ay’ın soluşu altıncı pencerede meydana gelir. Bu altıncı pencerede ışığı tamamlanır, ardından azalmaya başlar.

3. Mevsiminde, yüz yetmiş yedi gün tamamlanana kadar azalışı ilk pencerede gerçekleşir. Bunların tümü haftalara göre hesaplanır: yirmi beş hafta artı iki gün.

4. Sonra Güneş’in gerisine düşer. Bir periyotta yıldızların düzeni tam beş gündür.

5. Yöneticileri olan yüce melek Uriel’in bana gösterdiği her bir ışığın haritası ve programı böyledir.


79. Bölüm

1. O günlerde Uriel bana cevap verdi, dedi ki: “Sana her şeyi gösterdim Enok

2. Ve her şeyi açıkladım! Güneş’i, Ay’ı, göğün yıldızlarının liderlerini, onları döndürenleri, görevlerini, programlarını açıkladım.

3. Günahkârların günlerinde yıllar kısalacak.

4. Topraklarında, tarlalarında tohumları gecikecek. Dünyadaki her şey değişecek! Hiçbir şey zamanına uygun görünmeyecek. Yağmur yağdırılmayacak; gökler yağmuru tutacak.

5. O zamanlarda dünyanın meyvelerin gelişimi engellenecek. Zamanında yetişmeyecekler. Ağaçlar meyve zamanlarında meyve vermeyecek.

6. Ay düzenini değiştirecek, zamanında görünmeyecek. O günlerde Güneş görünecek ama akşam batıdaki büyük arabada seyahat edecek. Normal ışığından daha fazla parlayacak. Yıldızların pek çok lideri düzenlerini bozacak. Yörüngelerini ve görevlerini değiştirecekler.

7. Kendi zamanlarında görünmeyecekler. Tüm yıldız kümeleri günahkârlara susacaklar

8. Ve dünyadakiler onlarla ilgili fikirlerinde yanılacaklar. Tutumlarını değiştirecekler.

9. Evet! Yanılacaklar ve kendilerini tanrılar sanacaklar. Onlar üzerinde kötülük artacak,

10. Üzerlerine ceza yağıp hepsini yok edecek.”


80. Bölüm

1. Uriel bana dedi ki: “Enok, bu damıtılarak gelen kitaba bak, üzerlerinde yazılı olanları oku ve her birini anla.”

2. Ben de bu kitap üzerinde yazılı olan her şeye baktım, üzerlerinde yazılı olan her şeyi okudum ve anladım.

3. Sonra dünyanın tüm nesilleri boyunca dünyada bulunan tüm insanların kaydı olan İnsanoğlunun Tarihi kitabını okudum.

4. Hemen ardından yüce Tanrı’yı, dünyadaki her şeyin yaratıcısı olan Şanı Ebedi Kral’ı kutsadım!

5. Sabrı nedeniyle Tanrı’yı övdüm ve dünyanın çocukları için kutsadım O’nu.

6. Sonra dedim ki: “Adalet ve iyilik içinde ölene ne mutlu! Çünkü onun için hiçbir adaletsizlik defteri yazılmayacak, hiçbir yargı hazırlanmayacak.”

7. O üç ulu beni dünyaya indirip evimin kapısının önüne bıraktılar.

8. Dediler ki: “Her şeyi oğlun Metuşalah’a bildir. Tüm çocuklarına de ki Tanrı’yla karşılaştırıldığında hiçbir insan sadık değildir, çünkü yaratıcı O’dur.

9. Bu şeyleri kaydederek çocuklarına son eğitimlerini aktarman için seni bir yıl boyunca çocuklarınla bırakacağız. Tüm çocuklarına bilgi ver! Sonra, ikinci yılda, seni onların arasından alacağız. Kalbin İyi Haberler için güçlensin. İyilere adaleti bildir! Adiller adillerle birlikte sevinecek, birbirlerini tebrik edecekler.

10. Ama günahkârlar günahkârlarla birlikte ölecek,

11. Sapkınlar sapkınlarla birlikte batacak.

12. Adaletle davrananlar insanların elinden ölecek, kötülerin faaliyetleri nedeniyle buradan alınacaklar.”

13. O günlerde benimle sohbetlerini tamamladılar

14. Ve Dünyaların Tanrısı’nı kutsayarak insanlarımın arasına döndüm.


81. Bölüm

1. Şimdi, oğlum Metuşelah, tüm bu şeyleri sana anlatıyorum ve yazıyorum! Sana her şeyi açıkladım, her şeyle ilgili kitaplar verdim.

2. Babanın elinden aldığın bu kitapları iyi koru ve dünyadaki tüm nesillere aktar.

3. Sana, çocuklarına ve hatta çocuklarının çocuklarına bilgelik verdim ki onlar da bu bilgeliği kendi çocuklarına, gelecek nesillere aktarsınlar. Bu bilgeliğin fikirleri onların kendi fikirlerinin ötesindedir. Anlayanlar uyumayacak, bu bilgeliği öğrenebilmek için kulaklarıyla dikkatle dinleyecekler. Bu bilgelikten alınan keyif, iyi bir yemeğin keyfinden daha fazla olacak!

4. Ne mutlu tüm adillere! Günahkârlar gibi günah işleyip durmayan, adalet yolunda yürüyen herkese ne mutlu! Onların tüm günlerinin hesaplanışında,

5. Binlerce yıldız kümesinin liderleriyle birlikte ve yılın dört mevsimini birbirinden ayırmak için eklenen dört günle ve o dört günü düzgün bir şekilde eklemek için onlardan önce gidenlerle birlikte Güneş gökleri kat eder, otuz gün boyunca pencerelere girer ve çıkar.

6. Bu dört gün yüzünden insanlar hata yapacak. Yılın tam sayısını sayarken o dört günü saymayarak hata yapacaklar.[80] Evet, insanlar hata yapacak ve doğru bir şekilde saymayacaklar onları. O dört gün yılın sayımına dahildir ve sonsuza kadar adaletle kaydedilirler; biri ilk pencerede, biri üçüncüde, biri dördüncüde ve biri de altıncıda.

7. Böylece yıl üç yüz altmış dört günde tamamlanır.

8. Bu hesap doğrudur ve tam olarak kaydedilmiştir. Tüm yaradılışın Tanrısı tarafından gök cisimlerinin yönetiminin verildiği Uriel bana ışıkları, ayları, bayramları, yılları ve günleri gösterdi. O gece ve gündüz göklerdeki hâkimiyetiyle ışığın insanlara ulaşmasını sağlar; Güneş, Ay, yıldızlar ve kendi yörüngelerinde dönen tüm gök güçleri.

9. Yıldızları doğru mevsimlere,[81] bayramlara ve aylara yerleştiren düzen böyledir.

10. Bunların kendi zamanlarında, düzenlerinde, mevsimlerinde, aylarında, hâkimiyet dönemlerinde ve konumlarında girişlerini izleyen ve yönetenlerin adları…

11. Yılı dört parçaya ayıran dört liderleri girer önce. Onlardan sonra ayları birbirinden ayıran on iki lider. Üç yüz altmış dört günü birbirinden ayıran binlercesinin lideri vardır. Ve eklenen dört günle ilgili olarak, yılın dört parçasını birbirinden ayıran liderler vardır.[82]

12. Binlercesini yöneten bu liderler birbiri ardına dizilmiş durumdadır. Her biri belirli bir konumun ardındadır ama bölümleri liderleri belirler. Yılı dört parçaya bölmekle görevli liderlerin adları şunlardır: Milkiel ,[83] Helemmelek,

13. Meleyal ve Narel.

14. Ve onları yönetenlerin adları Adnarel, Iyasusael ve Elomeel’dir.

15. Bu üçü de yıldız sınıflarının liderlerinin emirlerini izler. Yılın dört parçasını birbirinden ayıran yerlerin liderlerini izleyen üç lideri takip eden bir tane daha vardır.

16. Yılın başlangıcında önce Melkeyal yükselir ve hâkim olur. Ona Tam’aini ve “Güneş”[84] de denir.

17. Onun hâkimiyet günleri doksan bir gündür.

18. Onun hâkimiyet günlerinde dünyada görülen işaretler ter, sıcaklık ve durgunluktur. Tüm ağaçlar meyve verir, yapraklar çıkar, buğday hasat edilir, etrafta güller ve diğer tüm çiçekler açar. Ama kışın ağaçlar solar.

19. Onların altındaki liderlerin adları şöyledir: Barkael, Zelebsel ve bin tanesinin yöneticisi olarak eklenen bir diğeri de Hiluyasef. Ve bu liderin hâkimiyet günleri sona erer. Ondan sonra gelen lider, parlayan güneş diye adlandırılan Helemmelek’tir.

20. Işığının süresi doksan bir gündür.

21. Onun dünyadaki günlerinin işaretleri artan sıcaklık, kuraklık, ağaçların meyvelerinin olgunlaşması ve yenmeye hazır hale gelmesidir.

22. Koyunların çiftleşir, gebe kalır, çevredeki meyveler toplanır ve şarap yapımı için toplanan üzümler ezilir. Bunlar onun hâkimiyet günlerinde meydana gelir.

23. Binlercesinin başı olanların liderlerinin adları ve sırası şöyledir: Gedaeyal, Keel, Heel.

24. Onlara bin tanesinin bir diğer lideri eklenir: Asfael.

25. Ve hâkimiyet günleri sona erer.


***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder